Goed voorbereid met de tips voor tweede sollicitatiegesprek

‘Yes! Ik mag op tweede gesprek!’

Geschatte leesduur: +/- 2 min.

De tips voor tweede sollicitatiegesprek sluiten natuurlijk aan op de tips die je voor het eerste gesprek hopelijk hebt doorgenomen. Neem deze ook mee bij de tips voor tweede sollicitatiegesprek.

Let bijvoorbeeld op de kleding van het bedrijf. Het kan soms lastig zijn om hier voor het eerste gesprek onderzoek naar te doen, tenzij je er mensen kent die er werken. Je was hierdoor misschien overdressed of underdressed. Overdressed is nooit zo heel erg. Hiermee laat je zien dat je de moeite hebt genomen om je goed te kleden voor het gesprek. Wel niet té, want dat valt ook op zoals ik al had vermeld. Underdressed laat meestal geen goede indruk achter. Ben je toch uitgenodigd voor een tweede gesprek? Neem dan de tip van de kleding mee in de tips voor tweede sollicitatiegesprek. Je bent nu bij het bedrijf binnen geweest en je weet hoe men zich daar kleedt. Pas je daaraan aan. Lopen ze daar allemaal in pak? Ga dan ook in pak? Een meer casual dresscode? Dan kun je best in een nette trui verschijnen. Ook bij de tips voor tweede sollicitatiegesprek hoor je vaak dat het eigenlijk ‘not done’ is om in een jeansbroek te gaan. Ook al kleedt iedereen zich daar zo. Laat zien dat je de moeite neemt. Die jeansbroek kun je altijd nog aan als je bent aangenomen.

De tips voor tweede sollicitatiegesprek zouden natuurlijk niet compleet zijn als we het niet zouden hebben over de zaken die daadwerkelijk aan bod komen tijdens het tweede gesprek. Het wordt nu tijd om eens goed stil te staan bij wat jij nu precies uit de job wilt halen.

Als je al op tweede gesprek komt, wilt het zeggen dat de kans groter is nu om te mogen beginnen. Ook al is het op proef, het is al een stapje verder in je zoekproces.

Laat weer zien dat je niet hebt stilgezeten, dat je op de hoogte bent gebleven over het bedrijf. Het tweede gesprek is vaak een test van hoe goed je op de hoogte bent van alles. Wat ze vaak ook doen bij dit gesprek is je een proef laten doen. Een opdracht die je tijdens die job gaat zullen doen. Rekruteerders doen zo’n testen om te zien of je écht geschikt bent om bij het bedrijf te mogen werken. Als je gewoon rustig blijft en je best doet om die opdracht zo goed mogelijk af te maken en ze zien dat, is de kans groot dat je wordt aangenomen.

Je moet niets meer vertellen over je sterktes enzovoort, dat weten ze al na het eerste gesprek. Laat het beste van je zien ‘al werkende’. Hopelijk wordt je na dit gesprek aangenomen! Zo niet, geen angst, de markt zoekt nog veel mensen!